top of page

Javallatok azokra a testi sérülésekre, amelyek elkerülhetetlenek a fogorvos munkája, például fogeltávolítás vagy műtét során

TranscenDental-Gunagriha

- az őszinte fogászat -

:)

A sebre rátett tampont tartsd a seben minimum 30 percet!

Amíg érzéstelen a szád, addig kérlek, ne egyél, mert megharaphatod magad, és utána nagyon fájdalmas, hosszan tartó sérülésed lesz. Ezért ne is harapdáld a zsibbadt ajkadat! Inni szabad, sőt sok vizet kell innod.

 

Első nap ne öblögess, mert az ismételt vérzést okozhat. Azonban a fogmosást ne hagyd abba!!! A tiszta szájban a seb gyorsabban gyógyul. Ha lepedékes a nyálkahártya, akkor a seb nagyon könnyen felülfertőződhet.

Ugyanezen okból, ha kibírod, ne dohányozz legalább az első nap, ha nem bírod ki, akkor drasztikusan csökkentsd az elszívott cigaretták számát! Ha a véralvadékot a sebből kiszívod, akkor nagy valószínűséggel a nyálban lévő baktériumok behatolnak és felülfertőzik a sebet. A vér baktériumölő, ezért ne aggódj, ha még másnap is szivárog vér a sebből. Amíg csak a nyálban van vér, nem beszélhetünk lényeges vérzésről. Erős vérzés akkor van, ha a szájüreg állandóan nagy vérrögökkel telik meg. Akkor orvoshoz kell fordulni, ügyeletes klinika vagy kórházhoz. Ilyen vérzéssel NE feküdj le!

 

Ne igyál tejet friss sebbel! Könnyen a vérbe juthatnak a tejből fehérjék, és azok hidegrázást és/vagy lázat okozhatnak.

Ne egyél pépes ételt, mert az rá tud ragadni a sebre (pl. tejbegríz). Ne félj a rágástól! Csak az olyan élesebb dolog, mint a pirítós tudja a sebet bántani.

 

Ha a sebet jegeljük, az általában nagyon jó hatással van az első reakciókra. Nyugodtabb a seb, kevesebb a fájdalom. Ez elsősorban varrt sebekre érvényes.

 

Sport és mozgás: a vérrel járó beavatkozás után az edzettségedtől függ. Ha valaki jó kondiban van, azon sokat segít a sport és nyugodtan teheti. Ez alól csak a nagy műtét kivétel, pl. arcüreg emeléses csontfelépítés. Ha nem vagy szokva, és az edzettséged nem jó, akkor ne pontosan aznap kezd el az edzést, viszont a mozgás mindenképpen jót tesz a sebgyógyulásnak, legyen az séta, gyaloglás, kis torna. Ez nagy műtétek esetében is érvényes.

 

Az állandó hajlongó munka, mint a felmosás, a porszívózás, nem ajánlatos. Ennek a hölgy páciensek igencsak örülnek. A férfiak pedig sajnálják, mert pont akkor akartak volna belefogni, de hát az orvosi tiltás komoly dolog. Szegényeknek pechjük volt. :)

 

A legfontosabb az egészben, hogy ne légy szomorú, hogy ott hagytad a fogad, vagy bármi is történt. Ha már menni kellett annak a fognak, légy hálás érte, hogy nincs rossz dolog a szádban. Amikor először veszítettem el fogamat, hetekig izzadva ébredtem arra az álomra éjjelente, hogy hiányzik a fogam - és tényleg hiányzott.

 

Ezt kár volt eljátszanom, mert most az implantátum fogaim még a fagyira sem érzékenyek, és nem is szuvasodnak! :)

 

Szóval foggal vagy fog nélkül, de légy boldog!

Gunagriha

bottom of page